Blog | Ioana Mihalca,  Plai Moroşenesc,  Viaţa la ţară

Ale noastre vechi bucate, de la moașa învățate. | Cum se fac pancovele în Maramureș

Înainte să vă imaginați cine știe ce alte lucruri, vreau să vă spun că noi, în Maramureș, „moașă“ îi spunem bunicii. De la ea învățăm să fim găzdoi în casă și în bucătărie și, de cele mai multe ori, de la ea primim cei șapte ani de acasă. Acum că am lămurit, poate vă amintiți că în urmă cu ceva timp v-am spus povestea mătușii Pătrășoaie, socăcița din Petrova. Dacă nu ați ajuns până acum pe blogul meu, o puteți citi aici. V-am promis atunci o rubrică de rețete vechi, pe care îmi doream oricum să le scriu pentru a nu se pierde. N-a fost nevoie să fac mare lucru pentru că toate aceste mâncăruri tradiționale, simple și gustoase sunt acum învățate și gătite de nepoată, chiar sub supravegherea atentă a socăciței. Nu-i ușor să preiei un dar atât de mare, mătușa Pătrășoaie este o enciclopedie, însă cu pași mici se ajunge departe. Eu iau notițe, fotografiez și împart cu voi cele mai de preț învățături: secretele bucatelor tradiționale, așa cum erau odată.

Nu știu ce gust a avut copilăria voastră, însă a noastră a avut, cu siguranță, gust de pancove sau spus pe domnește, de gogoși. Era desertul pe care mamele noastre îl făceau cel mai des, asta și pentru că nu existau prea multe creme nesănătoase pe atunci. Toatele mamele fac dulciuri bune, dar fără să jignesc pe cineva, nimic nu se compară cu pancovele moașei Pătrășoaie. Dacă veți urma rețeta ca la carte, îi veți mulțumi.

Rețetă tradițională – pancove de post:

  • 1 kilogram de făină
  • 200 de grame de zahăr
  • 50 de grame de margarină Unirea
  • un cartof fiert
  • 50 de grame de drojdie proaspătă
  • 1/2 coajă de lămâie
  • o linguriță de sare
  • 500 de ml de apă călduță
  • o lingură de ulei
  • trei pliculețe de zahăr vanilinat

Se pune făina într-un vas mare, se adaugă coaja de lămâie dată prin răzătoare (și puțină zeamă de lămâie), cartoful fiert dat prin răzătoare, zahărul normal și cel vanilinat. În mijloc se face o gaură în care se toarnă drojdia desfăcută în apă călduță cu o lingură de zahăr. Se amestecă doar partea din mijloc și se lasă la dospit aproximativ 15 minute.

După ce aluatul s-a odihnit un pic, se frământă. Se adaugă 500 de ml de apă călduță, pe rând, și după ce frământăm bine, adăugăm, tot pe rând, margarina topită. Aproape de final se pune și o lingură de ulei și se unge bine aluatul. Apoi se mai frământă până când uleiul este absorbit în totalitate.

După ce aluatul a fost frământat, se acoperă vasul și se lasă la dospit aproximativ o oră și jumătate.

Apoi se taie aluatul în două și fără să fie modelat (asogat) se întinde cu sucitorul. Se presară cu făină. Se taie cu o formă rotundă, noi am folosit un capac.

Pancovele se așează pe un prosop, la căldură. În felul acesta mai cresc.

Apoi se coc la foc mediu. Noi le-am copt pe șpori, adică pe sobă.

Apoi se presară cu zahăr praf și se servesc calde. Cu lapte proaspăt.

Noi am făcut pancove de post, pentru că ne apropiem de postul Paștelui. Dacă doriți să încercați rețeta normală, înlocuiți cartoful fiert cu două ouă. Iar dacă aveți întrebări, știți unde ne găsiți. Mătuța Pătrășoaie ne va primi de fiecare dată, iar nepoata acesteia așteaptă cu încântare să descopere arta socăcitului.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteţi să vă abonaţi, pentru a fi la curent și cu următoarele mele postări. Și nu uitați că mă găsiți și pe Instagramacolo unde vă arăt, în imagini, cum este viața la țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *