Ale noastre vechi bucate, de la moașa învățate. | Tăiței de casă, de post
Înainte să vă imaginați cine știe ce alte lucruri, vreau să vă spun că noi, în Maramureș, „moașă“ îi spunem bunicii. De la ea învățăm să fim găzdoi în casă și în bucătărie și, de cele mai multe ori, de la ea primim cei șapte ani de acasă. Acum că am lămurit, poate vă amintiți că în urmă cu ceva timp v-am spus povestea mătușii Pătrășoaie, socăcița din Petrova. Dacă nu ați ajuns până acum pe blogul meu, o puteți citi aici. V-am promis atunci o rubrică de rețete vechi, pe care îmi doream oricum să le scriu pentru a nu se pierde. N-a fost nevoie să fac mare lucru pentru că toate aceste mâncăruri tradiționale, simple și gustoase sunt acum învățate și gătite de nepoată, chiar sub supravegherea atentă a socăciței. Nu-i ușor să preiei un dar atât de mare, mătușa Pătrășoaie este o enciclopedie, însă cu pași mici se ajunge departe. Eu iau notițe, fotografiez și împart cu voi cele mai de preț învățături: secretele bucatelor tradiționale, așa cum erau odată.
Ne aflăm în postul Paștelui, așa că rețeta de azi nu putea fi una de dulce. Nu la sat, unde se respectă cu sfințenie sărbătorile și zilele trecute cu roșu-n calendar. Avem timp suficient în această perioadă – partea bună a carantinei – iar dacă vă doriți să mâncați mai sănătos, puteți să coaceți chiar și pâine. Propun să începem, însă, cu ceva mai simplu și anume, tăiței de casă.
Pentru a face tăiței de casă aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kilogram de făină (păstrată la tempetaruta camerei)
- 400 de grame de apă călduță
- un strop de ulei
- puțină sare
Se pune făina într-un bol și se toarnă în mijloc apa călduță. Se adaugă puțin ulei.
Se frământă aluatul cu călcâiul mâinii până se întărește. Nepoata mătușii Pătrășoaie i-a moștenit îndemânarea.
După ce a prins forma unui cordon, aluatul se taie în bucăți mai mici, pentru a putea fi răsucit mai ușor.
Apoi se lasă să „stea“, pentru că astfel se înmoaie și devine mai ușor de modelat.
Aluatul se întinde în foi subțiri și se lasă la uscat.
Apoi se taie în formele dorite.
Tăițeii și laștele se lasă din nou la uscat și apoi se pun în supă sau se prepară după preferințele fiecăruia. Noi am copt aluat pe sobă și l-am servit cu sos de roșii și cu mujdei de usturoi.
Poftă bună!
Dacă v-a plăcut acest articol, puteţi să vă abonaţi, pentru a fi la curent și cu următoarele mele postări. Și nu uitați că mă găsiți și pe Instagram, acolo unde vă arăt, în imagini, cum este viața la țară.