Tot ce trebuie să ştii înainte să ajungi în Maramureş: Partea a II-a – Pensiuni tradiţionale şi restaurante
Dacă în articolul anterior vă povesteam despre obiectivele turistice din Maramureş, oricât de frumos ar fi acest loc – cu munţi, dealuri, păduri şi oameni primitori – pentru a avea parte de o experienţă cât mai autentică, trebuie musai să dormiţi, măcar o noapte, pe un pat de paie sau într-o casă veche tradiţională. Nimic nu se compară cu mirosul de fân proaspăt sau cu lumina caldă a dimineţii, care coboară-n prispă. Şi spre bucuria iubitorilor de tradiţii, astfel de locuri încă există pe plai moroşenesc. În ultimul timp, au apărut tot mai mulţi oameni care au înţeles importanţa valorilor culturale şi a implicării în comunitatea rurală.
Până la urmă, cum am putea înţelege mai bine trecutul, dacă nu prin încercarea de a-l salva? Cu această idee au pornit la drum câţiva tineri care au riscat totul şi bine au făcut. Au readus la viaţă case tradiţionale româneşti, unele vechi de sute de ani, pe care le-au restaurat, le-au adăugat puţin confort şi le-au inclus în circuitul turistic. Cu ajutorul lor, experienţa în Maramureş poate fi, cu adevărat, autentică.
Casa lu’ Ion – Vişeu de Sus
Am descoperit pensiunea Casa lu’ Ion în 2018, atunci când căutam cazări pentru oaspeţii noştri de la nuntă. Probabil că ştiţi deja câte pensiuni care nu respectă deloc arhitectura locului s-au ridicat, în ultimii ani, în Maramureş. Aşa că mare mi-a fost mirarea când am văzut cât de frumos a fost restaurată căsuţa veche de peste 100 de ani. De afară – ţărănească, dinăuntru – ingenioasă. Casa lu’ Ion a fost mutată aici şi reconstruită bucată cu bucată de meşteri populari. I-a fost adăugată o mansardă, pentru că pe vremuri locuinţele aveau doar două încăperi, însă nu-i ştirbeşte deloc frumuseţea. Acum, are trei camere duble, fiecare cu baie proprie şi o bucătărie.
Proprietarii, tineri şi creativi, au gândit în detaliu fiecare colţ al casei. Au pus mult suflet şi de aceea sunt destul de selectivi cu cei care-şi doresc să se cazeze aici. Nu sunt acceptate animalele de companie şi nici copiii foarte mici. Însă, în cazul în care vreţi neapărat să petreceţi câteva zile, cu familia, într-un loc retras, ca zona Valea Vinului, vă spun că peste drum de pensiunea tradiţională, se află încă una, la fel de primitoare, care aparţine tot soţilor Ion şi Angela. Detalii despre rezervări la Casa lu’ Ion, găsiţi aici.
Talhaus – Vişeu de Sus
Casa lu’ Ion şi Talhaus sunt construite într-un loc magic. Aproape de pădure, departe de claxoane şi turişti grăbiţi. De ţinut minte însă că drumul până la cazare este neasfaltat, sunt trei kilometri de drum pietruit, deci recomandat ar fi să conduceţi o maşină 4×4. Nu e musai, atâta timp cât sunteţi atenţi la gropi. Mai multe informaţii despre cazare şi rezervări găsiţi aici.
Indicaţii de orientare o să vă ofere, cu drag, proprietara, foarte primitoare şi gata oricând să ajute.
Magnolia Resort – Vişeu de Sus
Ce mi se pare cel important şi cel mai de apreciat lucru la acest resort, în afară de arhitectură, este faptul că este administrat de o familie întreagă. Iar acesta-i cel mai bun exemplu de trai moroşenesc, de unitate şi de dragoste pentru trecut. Familia Bersan, deşi iniţial şi-a dorit să aducă aici căsuţe tradiţionale vechi, până la urmă s-a apucat de construit unele noi, în stil rustic, tradiţional la exterior şi modern la interior.
Mai multe fotografii şi detalii despre locuri de cazare şi rezervări, găsiţi pe site-ul Magnolia Resort.
Conacul Drahneilor – Ruscova
Un loc pe cât de retras, pe atât de fermecător. Şi aici vă aşteaptă tot un drum pietruit, însă merită toate eforturile. Conacul Drahneilor, din Ruscova, şi-a deschis porţile în anul 2013. Proprietarul şi-a dorit să le ofere oaspeţilor o experienţă pur moroşenească, aşa că în acest loc veţi găsi inclusiv paturi de paie, o fermă de animale şi… o linişte de nedescris.
Conacul are şi restaurant, reţetele sunt toate vechi, iar produsele provin din ferma proprie.
Pe site-ul conacului găsiţi informaţii despre capacitatea de cazare şi locuri disponibile. Ruscova se află la 19 km de Vişeu de Sus.
Dacii Liberi – Petrova
Dacă vă doriţi o experienţă de 5 margarete la sat, Complexul Dacii Liberi ţine porţile deschise tot timpul anului. Este o îmbinare între rustic şi modern. Are cramă, restaurant, piscină interioară, jacuzzi, centru spa, bazin cu apă sarată şi saună. Poate părea că oferă experienţa unui hotel, însă aşezarea în mediul rural şi activităţile specifice satului, menţin pensiunea în zona tradiţionalului.
Şi aici, mâncarea este locală, iar dacă vă cazaţi în perioada sărbătorilor, veţi avea ocazia să vedeţi tradiţiile pe viu. Jocuri, haine populare, foc de tabără, tăierea porcului şi, bineînţeles, plimbări în natură. Detalii despre rezervări şi mai multe fotografii găsiţi pe site-ul complexului.
Tot în Petrova găsiţi şi Pensiunea Răstoaca, o construcţie superbă din lemn, acoperită cu şindrilă, realizată de meşterii din sat. Locul este cunoscut mai ales pentru evenimente, însă proprietarii au avut grijă să asigure şi câteva locuri de cazare pentru trecători.
Căsuţa din Scobai – Vadu Izei
Căsuţa din Scobai pare a fi ruptă din basmele româneşti. Dincolo de poarta sculptată se ascunde un Maramureş în miniatură, cu o grădină generoasă şi cu poveşti din bătrâni. Veţi vedea aici, ca în multe alte locuri, oale agăţate-n pomi şi, dacă nu aţi aflat deja semnificaţia acestui obicei, vă spun că, pe vremuri, era modalitatea prin care tinerilor flăcăi li se spunea că la acea casă trăiesc fete de măritat.
Restaurarea locuinţei vechi respectă, şi aici, arhitectura locală şi, mai ales, munca şi mentalitatea românilor de altădată. Căsuţa din Scobai se află în Vadu Izei, foarte aproape de Sighetu-Marmaţiei, iar informaţii despre cazare şi locuri găsiţi aici.
Domeniul Şesuri – Botiza
Povestea Domeniului Şesuri a început la Botiza, cu mulţi ani în urmă, după ce germanul Volker Bullita şi-a petrecut o vacanţă în această zonă. A fost fascinat de rânduiala de la sat, de peisajele naturale şi de arhitectura tradiţională. S-a aşezat definitiv în Maramureş, a înfiinţat o fundaţie şi, cu sprijinul autorităţilor, derulează mai multe proiecte care au ca scop îmbunătăţirea vieţii oamenilor: protejarea mediului, lecţii de ecologie pentru copii, plantarea copacilor, dar şi proiecte sociale şi culturale.
Lilli Steier și Volker Bulitta s-au implicat în viaţa satului cum au putut mai bine şi au devenit, astfel, fii ai Maramureşului. Şi pentru că sunt recunoscători pentru tot ce au primit, s-au gândit să-i dăruiască prezentului frânturi salvate din trecut. Au restaurat cinci case vechi tradiţionale.
Căsuţele au o vechime de peste 100 de ani, iar domeniul pe care sunt amplasate măsoară zeci de hectare. Aveţi pe unde s-alergaţi în voie.
Pentru detalii despre fiecare casă în parte, despre activităţi, proiecte şi poveşti din Botiza, intraţi pe site-ul lor.
Babou Maramureş – Breb
V-am mai spus că-n Breb au ajuns mulţi oameni creativi, iar proiectul acesta, Babou Maramureş, chiar este diferit. Un camping şi un hostel amenajat într-o şură veche, hamace, clăi cu fân, bucătărie de vară, ce poate fi mai frumos de-atât?
Proprietarii, un cuplu de olandezi, s-au stabilit în Breb în 2010. Însă prima întâlnire a lui Matthijs cu meleagurile româneşti a fost prin anii ’90. Încă de atunci şi-a dorit ca Maramureşul să-i fie, cândva, casă.
Parcă altfel arată libertatea aici, nu-i aşa? Spaţiul verde este destul de generos, cu privelişte spre Creasta Cocoşului, însă rulotele nu pot ajunge până la camping, pentru că există o porţiune de drum neasfaltat. Se pare că în Maramureş ne lovim tot mai des de acest aspect, care nu este neapărat rău, atâta timp cât ne ţin bucşele.
The Village Hotel – Breb
Duncan Ridgley nu mai este demult un nume străin maramureşenilor. Un englez care construieşte un „hotel” la sat şi care învaţă să trăiască în sânul comunităţii, are faimă mai mare decât un primar. Trei case tradiţionale a salvat până acum şi nu se opreşte aici.
Restaurarea căsuţelor din Breb a durat cinci ani şi continuă, iar dacă vă hotărâţi să le călcaţi pragul, pregătiţi-vă pentru multe experienţe în natură. Pentru că Duncan ştie să aprecieze şi să pună în valoare tot ce are Maramureşul mai bun.
Detalii despre capacitatea de cazare, locuri disponibile şi preţuri, găsiţi aici.
Casa din Vale – Breb
Ce tânăr curajos a fost cel care a salvat o casă din foc, la propriu. Pentru că asta urma să devină truda unor oameni plecaţi dintre noi. Din fericire, actualul proprietar s-a aflat în locul potrivit, la momentul potrivit şi a promis că va face tot ce-i stă-n putinţă pentru a readuce la viaţă Casa din Vale. A mutat-o şi a reconstruit-o bucată cu bucată, întocmai cum era. A amenajat-o tare frumos, a decorat-o cu obiecte vechi şi astăzi, primeşte turişti dornici să vadă cum se trăia la sat odată.
Casa din ogradă are astăzi şi alte „surori“. Mai multe fotografii şi informaţii despre disponibilitate găsiţi pe această pagină.
Poiana Creasta Cocoşului – Breb
Poiana Creasta Cocoşului nu este doar un complex turistic, ci promovează cu adevărat traiul simplu de la ţară. Un loc în care nu veţi găsi wifi şi televizor, dar în care vă puteţi conecta cu natura şi cu oamenii. Cinci căsuţe tradiţionale au fost restaurate aici de meşteri locali, în stilul arhitectural specific Maramureşului.
Satul de vacanţă din Breb se autogospodăreşte, aşa că legumele vor fi întotdeauna proaspete şi culese din propria grădină. Tot aici pot fi organizate şi evenimente, drumeţii şi plimbări în natură. Îi găsiţi pe acest site.
Casa Olarului – Baia Sprie
Artistul ceramist Daniel Leş este cel care a construit Casa Olarului. Modelează lut şi, mai nou, case cu suflet. În curtea sa din Baia Sprie au apărut câteva căsuţe vechi, restaurate, în care au loc tabere de olărit şi în care îşi găsesc odihna toţi cei care caută liniştea satului maramureşean.
Dacă vă faceţi timp să-i călcaţi pragul olarului, se prea poate să plecaţi un pic mai bogaţi. Găsiţi toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a ajunge la pensiune aici.
Restaurante din Maramureş
Aerul curat şi plimbările-n natură deschid întotdeauna apetitul. Şi cum nu poţi explora cu adevărat o zonă fără să-i trăieşti toate experienţele, mâncarea locală trebuie încercată.
Păstrăvăria Alex se află în localitatea Mara, la poalele munţilor Gutâi şi Igniş, într-un cadru de basm. Puteţi să vă şi cazaţi aici, însă, înainte de toate, e musai să mâncaţi, nu? Păstrăvu-i întotdeauna proaspăt, la fel şi celelalte produse, iar reţetele sunt toate specifice Maramureşului.
Casa Iurca de Călineşti – Sighetu-Marmaţiei. Aici veţi trăi cu adevărat moroşeneşte: mâncare tradiţională, muzică populară, dansuri specifice zonei şi chelneri îmbrăcaţi în haine populare.
La Cassa şi Hotel Gabriela – Vişeu de Sus. Nu sunt restaurante cu specific tradiţional, însă mâncarea este de nota 10, iar interioarele sunt amenajate cu foarte mult bun gust.
Hanul lui Cobâlă – Budeşti şi Pensiunea Anca – Deseşti. Ambele oferă meniuri tradiţionale şi mâncare specifică Maramureşului.
Hanul Teilor – Dăneşti. Pensiune şi restaurant, foarte aproape de Baia Mare. Aici, oaspeţii sunt primiţi cu pancove (gogoşi) calde, cu plăcinte şi cu horincă. O intrare numa’ bună în Maramureş.
Ştiţi şi alte restaurante în Maramureş? Vă rog să le menţionaţi în comentarii.
Nu uitaţi că puteţi descoperi Maramureşul şi în prima parte a acestui articol, în care v-am spus ce să vizitaţi. Mai multe fotografii găsiţi pe contul meu de Instagram.
Dacă v-a plăcut acest articol, puteţi să vă abonaţi, pentru a fi la curent și cu următoarele mele postări. Mulțumesc!
3 comentarii
Pingback:
Pingback:
Pingback: